Αγκαλάκι Αγ.Ελεούσα Αγ.Θεόδωροι Μελισσάνη Χιριδόνι Ζερβάτη Δρογκαράτη

Σπηλαιοδολίνη Αγγαλάκι


Η σπηλαιοδολίνη Αγγαλάκι βρίσκεται ΝΑ της κοινότητας Πουλάτα, στην περιοχή της Σάμης. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 55 μέτρα, απέχει 1.5 χλμ από την ακτογραμμή και το βάθος της φτάνει τα 50 μέτρα. Πρόκειται για μια σπηλαιοδολίνη πλαισιωμένη με θάμνους και δέντρα, το άνοιγμά της όποιας είναι ελλειψοειδές με διάμετρο 20 μέτρα περίπου. Το σπήλαιο έχει διανοιχθεί σε ασβεστόλιθο του Άνω Κρητιδικού.

Δολίνη είναι ο σχηματισμός κοιλώματος εξαιτίας της κατάρρευσης της οροφής υπόγειων σπηλαίων. Έτσι και στο Αγγαλάκι, έχει δημιουργηθεί άνοιγμα που προέρχεται από την πτώση μέρους της οροφής του σπηλαίου, ενώ η ανάπτυξη του σπηλαίου συνεχίζεται κανονικά με ΒΒΔ διεύθυνση. Λόγω της πτώσης της οροφής, έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της δολίνης ένας κώνος από πέτρες, χώμα κλπ (κώνος κορημάτων). Ο κώνος έχει μέση διάμετρο 75 μέτρα και ύψος 25 μέτρα. Η προσέγγιση του σπηλαίου είναι δύσκολη για το κοινό, αφού μπορεί να γίνει μόνο με κατακόρυφη κατάβαση. Όταν ο επισκέπτης φτάσει στην βάση της δολίνης, μπαίνει σε μια αίθουσα η οποία βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του σπηλαίου. Έχει μέσο πλάτος 50 μέτρα και μέσο ύψος 18 μέτρα και στο κέντρο της βρίσκεται ο κώνος κορημάτων. Το ΝΑ τμήμα αυτής της αίθουσας είναι σχεδόν κυκλικό και καταλαμβάνεται από λίμνη επιφάνειας 2.5 στρεμμάτων (60 μέτρα διάμετρο). Ο πυθμένας της λίμνης είναι καλυμμένος με άργιλο και με μέγιστο βάθος τα 13 μέτρα. Πάνω από τη λίμνη η οροφή είναι θολωτή, με 27 μέτρα ύψος στο κέντρο και 10-14 μέτρα στην περιφέρεια (μέσο ύψος τα 10 μέτρα). Το ΒΒΔ άκρο του σπηλαίου αποτελείται από μια αίθουσα που έχει μέσο ύψος οροφής 10 μέτρα και το δάπεδο της είναι αργιλώδους σύστασης.

Από τη νότια πλευρά της αίθουσας με τον κώνο κορημάτων, ξεκινάει μια άλλη αίθουσα ΒΔ-ΝΑ διεύθυνσης, συνολικού μήκους 180 μέτρων, μέσου πλάτους 20 μέτρων και μέσου ύψους 6 μέτρων. Αυτή η μακρόστενη αίθουσα, είναι ανηφορική για τα πρώτα 80 μέτρα και με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίκες και σταλαγμίτες, οι οποίοι έχουν κλίση προς τα έξω εξ’ αιτίας του ρεύματος αέρα προς την έξοδο. Επίσης υπάρχουν αρκετοί σταλακτίκες που μοιάζουν με μέδουσες και λεπτοί πυκνοί σταλαγμίτες που μοιάζουν με δάχτυλα. Τα επόμενα 40 μέτρα της αίθουσας, έχουν πιο φτωχό διάκοσμο και το δάπεδο είναι γεμάτο πέτρες που έχουν πέσει από την οροφή, κυρίως λόγο αστάθειας των πετρωμάτων της οροφής. Στη συνέχεια υπάρχει άλλο ένα τμήμα 40 μέτρων στο οποίο υπάρχει μια μικρότερη λίμνη διαστάσεων 40x14 μέτρα και βάθους μέχρι 8 μέτρα. Το ύψος της οροφής σε αυτό το σημείο είναι περίπου 5 μέτρα από το επίπεδο της λίμνης. Τα τελευταία 20 μέτρα της αίθουσας είναι ανηφορικά και με 20 μέτρα υψομετρική διαφορά από τη λίμνη.

Πηγή: kefaloniageopark.gr